lauantai 2. toukokuuta 2015

Ahvenanmaa, osa 1, luontopolkuja

Vietimme huhtikuun viimeisen viikon Ahvenanmaalla. Keväinen Ahvenanmaa oli aurikoinen, kylmä ja suurimmaksi osaksi kiinni. Onneksi luontokohteissa ei ole aukioloaikoja, joten siinä suhteessa turistikauden ulkopuolella matkustaminen ei haitannut. Ongelmia tuli leirintäalueiden löytämisessä. Olimme liikkellä retkiautolla, jossa onnistuu nukkuminen, ruoanlaitto, jopa peseytyminenkin, mutta sähköä tarvitaan ainakin joka toinen päivä erilaisten laitteiden, mm. kameran akkujen lataamiseen.

Ainoa aukioleva leirintäalue oli Sandösund Ahvenanmaan itälaidalla Vårdössä. Toisen kerran pääsimme sähköpistokkeeseen kiinni Lemlandissa, kun aamiaismajoituspaikka Amalian henkilökunta lupasi parkkipaikan ja sähkön, vaikka he eivät vielä olleet avanneet matkailukautta.

Nåtön luonnonsuojelualue Maarianhaminan eteläpuolella oli ensimmäinen käyntikohde. Puiden oksat olivat vielä harmaita, mutta maassa vihersi jo.
tuulimylly Nåtön luonnonsuojelualueella

Nåtö


Merenrannan tyrnipensaissa on jo kasvun alkua.
tyrniä rannalla, Nåtö

Mukulaleinikki on alkukevään väriloiston antaja. Sitä on lehdoissa ja puutarhoissa runsaasti.
mukulaleinikki


Toista keltaista kukkijaa, hentoista käenrieskaa, on myös paljon polun varrella.
käenrieska

Sinivuokko on aloittanut kukinnan jo aiemmin, mutta vielä riittää kukkia metsän varjoisimmilla paikoilla.

Keltavuokkoa löytyi Nåtöstä vain pieniltä aloilta. Sen lisäksi siellä kukki pystykiurunkannus ja pähkinäpensaiden alla suomukka.
keltavuokko

Nåtö

keltavuokkoja

Ramsholmen oli seuraava lehtokohde. Valkovuokot olivat enemmistönä, mutta joukossa oli myös mukulaleinikkiä, kiurunkannusta, käenrieskaa ja sinivuokkoa.
Ramsholmen


Suomukkaa olin ihmetellyt jo Nåtössä, mutta Ramsholmenista sitä löytyi todella iso rypäs. Vaaleanpunaista, suomuista kukkavartta ei voi olla huomaamatta, sen verran komea kukinto sillä on.
suomukka

pystykiurunkannus









Herröskatanin luonnonsuojelualuetta ei varmaan olisi löydetty ilman Erkki Santamalan Ahvenanmaata esitteleviä upeita nettisivuja. Herröskatan on eteläisin paikka johon manner-Ahvenanmaalla pääsee autolla. Aivan nimen kärjessä on lintutorni, josta on upeat näkymät merelle. Nyt en viihtynyt siellä kovin kauan, lännestä puhaltava tuuli sai palelemaan ja silmät vuotamaan vettä, joten vetäydyin niemen itärannalle aurinkoon ja tuulensuojaan. Polun varrelta löysin pieniä kämmekän alkuja. Kesäkuun alussa niitty kukkii varmaan runsaasti ja värikkäänä. Seljakämmekkä ja miehenkämmekkä ovat yleisiä kämmeköitä Ahvenanmaan niityillä.
Herröskatan

Kevätesikko on Ahvenanmaan maakuntakukka. Esikoiden kukinta oli vasta alkamassa. Aurinkoiselta niityltä puiden juurelta löytyi jo muutamia kukkivia kevätesikoita.
ensimmäisiä kevätesikoita kukassa, Herröskatan

Herröskatan

Herröskatanille kannattaa mennä eväiden kanssa. Alueella oli useita pöytiä ja penkkejä retkeilijöiden käyttöön.
Herröskatan

Tullarns äng lienee tunnetuin Ahvenanmaan luontokohde, koska se sijaisee ihan kaupungin keskustassa, leirintäalueen ja uimarannan vieressä.
valkovuokkomeri, Tullarns äng

kukkaloistoa, Tullarns äng

Tullarns äng

Matka jatkuu kohti Getan vuorta....

Ahvenanmaa, osa 2, Getavuoren ihmeitä

5 kommenttia:

  1. Täällähän täytyisi joskus käydä, jätkän lukemista, jospa löytäisin maisemakuviakin.

    VastaaPoista
  2. Mikä luonto !! Kevät on aika paljon edellä jopa Helsingin seutua.
    Sä kuvaat kaikkea varmalla seitamaisella tyylillä = upeat kuvat.

    VastaaPoista
  3. Ovatpa maisemat muuttuneet kuukaudessa, Ramsholmen näyttää epätodellisen vihreältä pääsiäisen ruskeisiin maisemiin verrattuna. Hassua, ettei turistikausi ole vieläkään kunnolla alkanut, vaikka tuolla on jo noin vehreän kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja miten paljon maisemat tulevat muuttumaan taas lähiviikkoina, kun noihin suuriin puihin tulee lehdet ja uudet kukkijat valtaavat tilan vuokoilta.

      Poista